Kavanoz İle Yapılan Tatlılar
Özel günlerin ve davetlerin vazgeçilmezi tatlılar, damak tadında bıraktığı hoş lezzet ve iştah kabartan görüntüleri ile küçükten büyüğe herkesin severek tükettiği bir besindir. Şerbetli, sütlü, meyveli, çikolatalı ve daha pek çok içeriklerden yapılan tatlıların sayısız çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan biri de en sevilen, ekonomik tatlı çeşitlerinden olan kavanoz ile yapılan tatlılar.
Şık cam kavanozun içerisinde kimi zaman kivi, kimi zaman çilek ile tatlı severlere göz kırpan bu tatlar, daha çok magnolia ve cupcake çeşitlerinde karşımıza çıkmaktadır. Tatlıcı vitrinlerinde gördüğümüz puding, red velvet gibi hafif bir o kadar da lezzetli tatlı çeşitlerini evde de kolaylıkla hazırlamak mümkün. İhtiyacınız olan tek şey tatlı malzemeleri, bir küçük boy cam kavanoz ve tatlı yapımı için ayrılacak zaman. Küçük boy kavanoz olarak 330 cc cam kavanozları tercih edebilirsiniz. Ancak daha büyük porsiyonlar istiyorsanız 660 cc kavanozlar da mevcuttur.
Magnolia
Kavanozda iştah kabartan görüntüsü ile hafif tatlılardan hoşlananların ilk tercihleri arasında bulunan magnolia, bisküvi krema ve mevsim meyvelerinden yapılan bir tatlıdır. Yemesi olduğu kadar yapması da bir o kadar kolay olan bu tatlıyı evinizde sizde rahatlıkla yapabilirsiniz.
İhtiyacınız olan malzemeler;
· 1 su bardağı un,
· 1 kutu krema ya da krem şanti
· 1 su bardağı şeker ile hazırlayacağınız pürüzsüz bir krema ile bisküvi ve meyve olacaktır.
Derin bir tencereye krema malzemelerinin hepsini koyarak, kısık ateşte karıştırarak kaynamaya bırakılmalıdır. Kıvam alan krema harcı içine soğuduktan sona krema/kremşanti katılarak çırpılmalıdır.
Bardak ya da kavanoza daha önceden öğütülen bisküvi kırıntılarından bir miktar konularak üzerine krema dökülmelidir, Araya çilek, kivi, muz ya da tercih edilen diğer meyve ya da çikolata parçaları serpiştirilerek tekrar bisküvi parçaları ve krema şeklinde kavanoz dolana kadar bu işlem devam ettirilmelidir. Son olarak süsleme işlemi yapıldıktan sonra, soğumaya bırakılan magnolia artık servise hazır.
Cupcake
Minik ve şirin görüntüsü ile özellikle kutlama masalarının olmazsa olmaz tatlarından olan cupcakeler, iştah kabartan görüntüsünün yanı sıra kolay tarifi ile de en çok tercih edilen tatlılar listesinde yer almaktadır.
Bilinen kek tarifi ile hazırlayabileceğiniz bu mini tatlarda en önemli detay süslemedir. Küçük kek kalıplarına, klasik hazırlanan kek harcının dökülüp pişirilmesi ile hazırlanan cupcake tabanı, üzerine istediğiniz kıvam ve tattaki kremanın bir sıkma poşeti yardımı ile şekil verilerek uygulanası ile yapılmaktadır.
İstenilen pasta süsleri ile zenginleştirilebilen görüntüsü, meyve parçaları ile taçlandırılabilir.
Cupcake tarifi
- 2 yumurta
- 1su bardağı toz şeker
- 1/2çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı süt
- 2su bardağı un
- 2 yemek kaşığı kakao (tercihe göre)
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
Kreması için;
- 1paketvanilya
- 200gramoda sıcaklığında tereyağı
- 4yemek kaşığı süt
- 1su bardağı pudra şekeri
Cupcake Yapılışı; Kek malzemeleri karıştırılıp akışkan bir harç elde edildikten sonra, mini kek kalıplarına dökülüp 180 derecede 40dk pişmeye bırakılır. Fırın performansına bağlı pişme süresini arada kontrol etmekte fayda vardır.
Başka bir tencerede krema malzemelerini karıştırıp pişirip elde ettiğimiz yoğun kıvamlı kremayı soğutarak sıkma torbasına boşaltıyoruz.
Pişip soğuyan keklerin üzerine sıktığınız kremayı, çikolata ve pasta süsleri ile süsleyerek servise hazır hale getirebilirsiniz.
Puding
Sütlü tatlıların en geleneksel isimlerinden olan pudingler, çikolatalı ve meyveli aroması ile büyük küçük herkesin severek yediği bir tatlıdır.
Hazırlanılan mini cam kavanoz ikramlıklar ile şık bir sunum olarak karşımıza çıkan, kolay hazırlanması ve ekonomik olması ile de ilk tercihler arasında yer alan pudingleri evde hazırlamak da bir o kadar kolay.
Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler;
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 3 yemek kaşığı kakao (tercihe göre vanilyalı ya da meyveli de yapılabilir)
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Homojen bir kıvam alana kadar bir tencerede pişirilen puding malzemeleri, kaynadıktan sonra sıcak iken mini kavanoz ya da kaselere alınarak servis edilmek üzere soğumaya bırakılmalıdır.
Soğuduktan sonra üzeri pasta süsleri ile süslenerek ikram edilmektedir.
Brownie
Çikolatalı kek olarak da tabir edebileceğimiz brownieler özellikle doğum günü masalarının aranılan tatlarındandır. Yoğun çikolata tadının kakaolu kek ile bir araya gelerek oluşturduğu bu enfes lezzet evde de kolaylıkla hazırlanabilen bir tatlı çeşididir.
Brownie yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler,
· 300 gram bitter çikolata
· 3 yumurta
· 1 su bardağı un
· 150 gram tereyağı/margarin
· 1 su bardağı toz şeker
· 1 paket vanilya.
Bir küçük tencerede, eritilen tereyağın içerisine bitter çikolatalar eklenerek karıştırılmalı
Diğer taraftan yumurta, un, şeker ve vanilyanın karışımı ile hazırlanacak ganaj ile kekin alt yapısı hazırlanır.
Kek hamurunun içerisine eritilmiş çikolata ve tereyağı karışımı eklenerek bir kek kalıbına dökülür ve 180 derece de 40 dk pişmeye bırakılır.
Soğuduktan sonra dilimlenerek servis yapılır
Granola Cup
Malzemesi az ama lezzeti bir o kadar çok tatlılardan biri olan granola cup, şeker ile problemi olan fakat tatlı yemekten de geri duramayanlar için bire bir tariflerden. Sadece 4 parça malzeme ile hazırlayacağınız bu mini tat, atıştırmalık zamanlarınızın gözdesi olacak.
Evde basit granola cup yapmak için
· 1/2 bardak yoğurt
· Doğranmış çilek, kivi, kayısı, böğürtlen, şeftali, yaban mersini veya ahududu gibi taze meyveler
· 2 çay kaşığı reçel
· 2 yemek kaşığı granola veya kızarmış fındık (isteğe bağlı)
Bir kurabiye kavanozu içerisine, granolayı hazırlayabilirsiniz. Öncelikle yoğurdun bir kısmını ekleyerek, üzerine taze meyveler ve reçeli serpiştirin. Kalan yoğurdu ekleyerek dolan kuplarınızın üzerine, meyve, granola ve fındıklarınızı koyarak servise hazır hale getirin.
Kısa sürede hazırlayacağınız bu tatlı için 10 dakikanızı ayırmanız yeterli olacaktır.
Red Velvet
İştah kabartıcı görüntüsü, tadı damaklarda bırakan lezzeti ile davet masalarının baş misafir olan red velvet, biraz zahmetli de olsa evde yapılabilecek bir pasta çeşididir.
Kadifeyi andıran kırmızı rengi ile klasik pasta görünümüne yeni bir boyut getiren bu tatlı, özel davetler için en doğru seçim olacaktır.
Gıda boyası ile hazırlanmasından ötürü üç aşamalı bir yapılışı kapsayan pastanın en önemli özelliği kırmızı pasta keki ile beyaz kremanın bir araya gelmesinden oluşan muhteşem görüntü. Red velvet yapamaya bilirsiniz belki ama mutlaka lezzetini denemelisiniz.
Red velvet için gerekli malzemeler:
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1/2 su bardağı tam yağlı süt – 1/2 su bardağı kefir (karıştırılacak)
- 100 gram tereyağı (7 yemek kaşığı)
- 2/3 su bardağı Ayçiçek yağı
- 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
- 1 su bardağından biraz fazla un
- 1 paket kabartma tozu (1 tatlı kaşığı limon suyuyla köpürtülecek)
- 1/2çay kaşığı toz kırmızı gıda boyası
- 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- 3 silme tatlı kaşığı kakao
- 3/4 tatlı kaşığı beyaz sirke
Kreması için:
- 300 gram mascarpone peyniri (yoksa yerine suyu süzülmüş labne peyniri de olur)
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 3/4 su bardağı pudra şekeri
- 1 tatlı kaşığı vanilya
Kavanozlarda Red Velvet Yapılışı:
· Cupcake kalıplarını yağlayıp, unlayın ve kenarda bi yerde hazırda bekletin.
· Un, kakao ve tuzu ayrı bir kabın içine eleyip bekletin.
· Farklı bir kapta sıvı yağ ve şekeri mikser yardımı ile ayrı bir kapta çırpmaya başlayın.
· Yumurtayı ve kefiri de ekleyin ve çırpmaya devam edin.
· Vanilya ve gıda boyasını koyun ve karıştırmaya başlayın. (yavaş devirde karıştırabilirsiniz.)
· Önceden ayırdığınız unlu karışımı, bir spatula yardımıyla un kaybolana kadar karıştırın.
· Ufak bir ayrı kaba koyduğunuz karbonatın üzerine sirkeyi ekleyin, köpürecektir.
· Kek karışımına döküp, 10 saniye kadar karıştırın.
· Elde ettiğiniz harcı kavanozların tabanına ufak bir kat olacak şekilde ekleyin.
· Harçları cupcake kalıplarına paylaştırın ve önceden 175 derecede ısıttığınız fırına aktarın.
· Yaklaşık yarım saat içinde kekler hazır olacak. Bu sırada krema yapımına başlayabilirsiniz.
Krema Tarifi:
· Labne ve tereyağını bir kapta çırpın.
· Bir süre sonra pudra şekeri ve vanilyayı da ekleyin.
· Buzdolabında soğumaya gönderin.
· İşlem tamam, şimdi kekleriniz de hazırsa kavanozlarda birleştirme işlemine geçebilirsiniz.
Birleştirme ve Sunum
· Kekler piştikten sonra kavanozların alt kısmına bir kat kek koyun.
· Üzerine peynir kremasını ekleyin.
· Aralara çilek ve muz gibi farklı meyveler ekleyebilirsiniz.
· En üste krema gelecek şekilde 3 kat bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.
· En üst katta kırık bonibon, çikolata rendesi gibi farklı sunumlar ekleyerek güzelleştirebilirsiniz.
Mcap ailesi afiyet olsun diler...