Konserve Kavanoz Kapağı Nasıl Kapatılır?
04-08-2022
12:11
Konserve Kavanoz Kapağı Nasıl Kapatılır
Cam konserve kavanozlar kuru, ıslak veya bozulmayan ürünleri serin ve kuru bir yerde temiz bir şekilde saklamanızı sağlamanın en iyi yoludur.
Stok yiyeceklerimizi saklamak ve korumak amacıyla kullandığımız konserve kavanozları doğru şekilde kapatmak ve muhafaza etmek yiyeceklerin sağlıklı şekilde muhafaza edilebilmesi açısından oldukça önemlidir. Sağlıklı ve doğru bir konserve için kapama işleminin de yine en sağlıklı ve en doğru şekilde yapılması gerekir. Bu doğru saklama işlemi için konserve kavanoz ve kavanoz kapağı ikilisi bir bütün olarak eksiksiz şekilde hazırlanmalıdır.
Kavanoz kapağı açmak için kullanılan pratik yöntemlerden bir önceki yazımızda bahsetmiştik. ( https://www.mcap.com.tr/blog/icerik/konserve-kavanoz-kapagi-nasil-acilir )
Bu yazımızda da iyi bir konservenin nasıl kapatılması gerektiği konusundaki adımları sizin için sıralayacağız.
Adım adım kavanoz kapağı kapatma işlemleri:
Su banyosuyla kapatma yöntemi konserve kavanoz kapağı kapama ve muhafaza etme için en sağlıklı ve bilinen yöntemdir.
Su banyosuyla kavanoz kapatma işlemine başlamadan önce kavanozları hazırlayın. Kavanozları ve kapakları çentikler, çatlaklar veya keskin ve düzensiz kenarlar açısından inceleyin. Kavanoz kapağının hem iç hem de dış katmanını kontrol edin. Bükümlerin tüm kavanozlara oturduğundan emin olun. Arızalı kavanozları atmalısınız. Tüm kavanozların kullanım için güvenli olduğundan emin olduktan sonra kavanozlarınızı ve kapaklarını sabunlu ılık suda elde yıkayın. Bunları iyice yıkadıktan sonra, bir kurutma rafında veya temiz bir bulaşık havlusunda kurumaya bırakın.
Kavanozlarınızı sterilize edin. Kavanozlarınızı suyla dolu büyük bir tencereye koyun. Su sıcak olmalı, ancak başlamak için kaynamamalıdır. Tencere, su kavanozları tamamen kaplayacak kadar büyük olmalıdır. Suyu kaynama noktasına getirin. Kavanozları kullanıma hazır olana kadar orada tutun.
Su banyosu kapatma yöntemi kullanırken gıdanızın asidik olduğundan veya gıdanıza asit eklendiğinden emin olun. Konserve ürünlerinizde bakteri oluşmamasını garanti etmenin tek yolu budur. Yüksek asitli yiyecekler arasında meyveler, meyve suları, reçeller, jöleler, asit ilave edilmiş domatesler, turşular, çeşniler, soslar, sirke ve çeşniler bulunur.
Öncelikle tencerenin üzerindeki ısıyı kapatın ve artık sterilize ettiğiniz kavanozları maşa ile tencereden çıkarın. Kavanozları kurutmak için bir kurutma rafına veya temiz bir bulaşık bezine yerleştirin. Ardından büyük tencereyi kısık ateşte kaynatın.
Kaynayan suyu bir kenara alın ve kavanozlarınızı yiyecek ile doldurun. Biraz hava boşluğu bıraktığınızdan emin olun. Reçel ve jöle gibi yumuşak sürülebilir şeyler için 1/4 inç bırakın. Meyve ve turşu gibi katı yiyecekler için 1/2 inç bırakın. Kapağı kavanozun üzerine yerleştirin ve kapatın.
Kabarcıkları gidermek için kavanozun kenarına tahta kaşıkla vurun. Çok sıkı kapama işlemi yaparsanız fazla hava dışarı çıkamaz.
Kavanozları kaynayan suya indirin. İşlem süresi, tencere tekrar kaynama noktasına başlayacaktır.
Kavanozların kapaklarının üzerinde yaklaşık bir veya iki inç su olduğundan emin olun. Gerekirse kaynatmadan önce daha fazla su ekleyin.
Kavanozları çıkarın ve gece boyunca soğuması için tezgâhın üzerine koyun. Soğuduktan sonra serin ve kuru bir yerde saklayın. Kapak bastırılmamışsa sızdırmaz değildir. Saklamak yerine hemen yemeli veya kavanozu yeni bir kapakla kapatmalısınız. Bunu yapmadan önce kavanozda çatlak olup olmadığını kontrol edin.